vuurtoren in de ochtendschermering

Koninklijke Werkgroep Vuurtoren

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 1970 breed

Vrijwilligersorganisatie evenementen

logo 2021

Vrijwilligersorganisatie evenementen

 

 

Door Maur BENTEIN op 23.09.2018

Verslag van de "Slimste Mens van de Opex" - editie 2018

De KWB-Vuurtoren en quizmaster Paul Legein organiseerden op zaterdag 22 september 2018 de 9e editie van "De Slimste Mens van de Opex" in de zaal Vuurtoren. Het deelnemersveld dit jaar was opnieuw groter dan voorgaande editie: 21 tafels in totaal (6 meer dan verleden jaar). Dat de ploegen weerom rare namen droegen (o.a. de "Smileys") hoeft niet meer te verwonderen.

Onze ploeg van de werkgroep Vuurtoren had dezelfde samenstelling als in 2017: de gebroeders Jean-Paul en Ronny Noulez, voorzitter Emiel Braeckman en Maur Bentein. Alle hersenen waren dus weeral een jaartje ouder en de opdracht dus zwaarder.

 

momentopname van de deelnemers

Ploegleden tijdens een pauzemoment

De quiz zelf bestond uit 8 delen, met 2 extra  "tussen"-delen die moesten afgewerkt worden "tussendoor". Niet eenvoudig. En na de quiz nog was er nog een afsluitertje om van te snoepen; later daarover meer.

De quiz begon met een rondje namen raden van karikaturen. Mooie tekeningen overigens, maar niet zo gemakkelijk om er onmiddellijk een naam op te plakken. De tweede ronde had als naam "vier op een rij" waarbij je telkens de namen moest opschrijven om het maximum van 10 punten te halen. Miste je een naam, dan had je slechts 6 punten. Er werd dus een maximale prestatie gevraagd. In onze haast hadden we een of twee vragen verkeerd gelezen waardoor we kostbare punten hebben laten liggen. De derde ronde was meer spek naar onze bek: filmmuziek. Raad de naam van de film die bij het muziekstukje hoort.

Bij de eerste tussenstand – na 3 van de 8 ronden – stond onze ploeg in de top vijf. Volhouden was de boodschap. Tijdens deze eerste van drie ronden was de "tussen"-opdracht een anagrammenreeks, die best moeilijk bleek, getuige de kladblaadjes van de voorzitter hierna en een groepslid:

 

kladblad Emiel

Kladblaadje van de voorzitter

Kladblad Nolez

Kladblad groepslid

Nadien kregen we in ronde vier een klassieke "alfabet"-reeks voorgeschoteld. Leuk daaraan was dat de jury zelf het alfabet niet goed kende, want de X hebben ze er inderhaast bijgeschreven in balpen. Ronde vijf was een meerkeuzevraagronde  "wie van de drie". Ronde zes was een venijnige ronde over het verkeer. Een jonge dame in de zaal had belangstelling voor deze ronde omdat ze binnenkort haar theoretisch rijexamen moest afleggen. De jury vertelde het publiek dat ze geslaagd was met een 7 op 10. Ook tijdens deze tweede grote rondereeks kregen we een extra "tussen"-opdracht uit te voeren.

Bij de 2e tussenstand stonden we nog altijd in de top 5. Het puntenverschil tussen de 2e en de 5e plaats was miniem, zo vertelde de jury er nog bij, om het zweet met bakken in onze schoenen te laten lopen. Ronde zeven was een "allerlei" en de afsluitende ronde heette "hoger/lager", die veel moeilijker bleek dan je op het eerste zicht zou denken. Een voorbeeldje: "koning Filips is geboren in 1959" ... hoger of lager?

Rond de klok van 23:00 werd de definitieve rangschikking door de jury bekend gemaakt. De afgetekende winnaar was de "Peulschillen". Tweede en derde waren respectievelijk "Wieder Were" en "De Slimste Thuis". De "Werkgroep Vuurtoren" en "'t Vliegend Peerd" eindigden op een gedeelde vierde plaats. Het puntenverschil tussen nummer 2 en nummer 5 was echter bijzonder klein (minder dan 5 punten), zodat het echt jammer was dat je punten verloor door een vraag mis te lezen. Beter uitkijken volgende keer is zeker de boodschap van de avond.

We mogen dan ook terecht hopen op een hogere plaats op de rangschikking van de jubileumeditie van de quiz volgend jaar.

Om in de winnende ploeg de eindwinnaar, de "Slimste Mens van de Opex" te kennen was de jury origineel uit de hoek gekomen met een "Groot Dictee van de KWB". De eerste prijs was trouwens niet te versmaden: een gloednieuwe tablet! Iedereen in de zaal die dat wilde mocht ook deelnemen! Het dictee bestond uit slechts drie zinnen, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Moeilijk genoeg om een pak fouten te maken ... 

Voor de fijnproevers geef ik hierna de verbeterde tekst van het dictee. Lees dit even voor aan je partner thuis en zie hem/haar maar zwoegen.

GROOT DICTEE VAN DE KWB

Er is na zesentwintig jaar een einde gekomen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, de jaarlijkse taalderby [taal-derby is ook goed] van de Lage Landen.
Als alternatief hield Jan Hautekiet, bekend van het Radio 1-programma, een eenmalig eigen dictee en deze is geëindigd op een ex aequo.
Op mijn pc'tje ontving ik recent een e-mail. Ik citeer een zin: "Zonder gêne lag ze in een fauteuil van velours met een gemaquilleerd gezicht en gepiercete wenkbrauwen, een facelift met een getatoeëerd motiefje als finishing touch".